Wednesday, 25 July 2012

Episode 2: Weird Dream

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua entry kali ni ditulis oleh Asyraf. :)

Ok. dalam entry sebelum ni. Asyraf ada janji dngn korang kan nk cerita pasal mimpi aneh yg Asyraf alami. So. Sbb tu kali ni Ayraf buat title "Weird Dream". I'm sure. mesti ada diantara korang pernah alami mimpi yang pelik2 kan. tpi Asyraf punye mimpi mmng agak pelik sngt sbb ada kaitan dngn hidup Asyraf. So Asyraf rasa. Asyraf akan stop wasting your time and terus start cerita ea. :)


Mimpi tu start macam ni. Pada suatu hari tu. Asyraf tngah belayar atas kapal. kononnye dah jadi Marine Engineer yang berjaya la. hhe. :p So. Tiba2 angin jadi kencang. ombak pn naik tinggi. Kilat menyambar and tiba2. bunyi siren kapal. Captain buat announcement dari bridge (tempat captain navigate kapal) "Kapal mengalami masalah besar dan akan karam. smua klasi2 kapal diminta berada di dalam lifeboat. klasi2 kapal diminta bergerak dngn tenang" lepas je habis announcement. smua orng lari mcm orng gila cari lifeboat termasuk asyraf. bayang la. kapal nk karam. gila ke nk buat relax lagi. apa punya captain daaa. hahaha. :p ok2. back to the story. asyraf pn masa tengah lari2 macam orng gila. asyraf tergelincir and jatuh dalam laut. asyraf rasa mcm nk mati masa tu. ombak asyik tarik asyraf lagi dlm. tiba2 Asyraf blackout.

Pulau pertama


Then bila asyraf sedar. asyraf ada dkat satu pulau. pulau ni cantik sngt. tapi takde orng langsung. so. asyraf tak sanggup hidup sorng2 dkat atas pulau tu. then asyraf buat satu kapal layar kecil. lepas siap kapal layar kecil tu. asyraf belayar balik. nk cari kapal2 lain yg mungkin lalu area tu. tpi kali ni. kapal asyraf karam lagi sbb ada ribut tngah2 laut. asyraf pn hanyut lagi.



Pulau kedua

Kali ni asyraf sedar. asyraf ada dekat atas satu lagi pulau. tapi kali ni. pulau ni kosong gila. takde apa2 pn. yang ada pokok2 kelapa je. asyraf tahu asyraf tak mampu hidup atas pulau kosong mcm ni. tapi asyraf tak boleh nk buat kapal layar kali ni. jadi asyraf buat mcm rakit guna pokok kelapa and daun dia sbgai kain layar. (dah macam survivor island pula. hhe) ok2. asyraf stop lari dari topic. then after siap rakit tu. asyraf belayar balik. nak cari kapal2 lain. kali ni. benda sama lagi yg jadi. rakit ni kene ribut. and asyraf hanyut.

Pulau Ketiga

This time. asyraf terdampar dkat pulau yg ketiga. pulau ketiga ni mmng cantik gila. tpi syng. bnyk binatang2 buas. jadi hidup tak selamat dekat atas pulau ni. so ok. mcm biasa. asyraf buat lagi satu kapal yg boleh belayar dekat atas laut. and asyraf continued the journey. btw. masa asyraf dekat pulau tu. asyraf hampir dibaham harimau. hhu. nasib baik asyraf sempat naik kapal layar yg asyraf buat masa dekat sana. so. mcm asyraf ckp tadi. i continued my journey. and kali ni pn asyraf rasa korang tahu apa jadi. kapal karam lagi. brp kali la kapal nk karam. teruk sngt ke kapal yg asyraf buat ni. hhu.

Pulau Keempat

Pulau Keempat special sngt. sbb dekat sini ada orng and pulau ni cantik sngt. mcm syurga ada juga. semua ada dekat atas pulau ni. and asyraf sbenarnya tak terdampar dekat pulau ni. tapi ada orng selamatkn asyraf masa asyraf lemas. orng tu badan besar. and muka dia macam orng arab. boleh tahan la tua dia. so dia la yg selamatkn asyraf. dia jaga asyraf smpai asyraf sihat. satu hari tu. asyraf ckp dkat dia. asyraf tak nak balik tmpt asyraf. asyraf nak duduk dekat pulau ni selamanya. tapi dia nasihat asyraf. dia ckp tak boleh. dia cakap asyraf kene balik ke rumah asyraf. dia ckp pulau ni hanya tempat sementara untuk asyraf. so asyraf pn terpaksa la akur. tak akan kita nk duduk lama2 dkat tmpt orng kalau orng tak bagi kan. dia pn bagi asyraf kapal dia. kapal dia besar juga. dia cakap kapal ni tak boleh karam. and kapal ni boleh bawa asyraf balik ke tempat asyraf. yg penting solat jangan tinggal. jauhi kemungkaran. and bnyk lagi la. dia ckp. kalau asyraf buat apa yg dia ckp. insyaallah kapal ni tak akan karam. then satu lagi pesanan dia sebelum asyraf naik kapal. dia ckp masa dalam perjalanan balik ke tempat asyraf. asyraf akan terjumpa dngn seorang gadis dkat tngah2 laut. kapal dia rosak. and asyraf kene tolong dia. bawa dia naik kapal. jaga dia elok2 and pastikan dia smpai ke tempat asyraf dngn selamat. sbb itu tanggungjawab asyraf untuk jaga dia bimbing dia smpai ke tempat asyraf. then asyraf pn pelik. mcm mne dia tahu semua ni. dia ckp smua ni kuasa allah. dia hanya mnyampaikan. asyraf pn ok la. sebelum asyraf nk bertolak. asyraf jerit dekat dia. apa nama perempuan tu. supaya asyraf boleh confirmkn yg perempuan asyraf jumpa nnti sama dngn perempuan yang dia cerita tu. dia pn jerit. nama perempuan tu. NUR ALIA BINTI ROSHAIZI. lepas tu Asyraf terkejut and terjaga dari tidur. time tu tengah azan subuh. Asyraf pn. duduk sekejap fikir balik. mimpi tadi tu kenapa pelik sngt. seharian asyraf duk termenung kdng2 asyik fikir pasal mimpi tu. sbb persekitaran pulau pertama, kedua and ketiga tu mcm characteristic ex2 asyraf. ex yg pertama masa sekolah. mmng asyraf cintakn dia sngt dlu sbb cinta pertama. tapi satu hari. kitorang sedar yg cinta ni tak akan kemana sbb asyraf akan pergi jauh and dia pergi jauh. asyraf dngn dia pn break secara baik and masing2 bawa haluan hidup masing2. yg kedua tu. kosong. asyraf bercinta dngn dia pn sbb dia ajak couple. dia bosan hidup single. macam fake relationship la. takde rasa cinta langsung. so tak lama lepas tu kitorang break. sbb masing2 membazirkn masa je. then pulau yg ketiga. cantik tapi bnyk binatang buas. ex asyraf yg ni mmng bagi asyraf. agak teruk. sayang sngt. dia cantik, putih, and boleh dikatakn perfect la. tapi syng. akhlak kosong. dia bnyk buat benda2 tak elok. mabuk la. ni la tu la. and asyraf sedar. tak kan orng mcm ni asyraf nk buat bini asyraf. sbb dia ni. asyraf dah nasihat banyak kali. tapi still tak nak berubah. jadi all i had to do was to break the relationship. asyraf tak mampu hidup dalam lembah maksiat. so ok. kitorang break. and then "NUR ALIA BINTI ROSHAIZI" cara orng tua cerita dkat asyraf. cara asyraf kene jaga dia. sama dngn tanggungjawab seorang suami terhadap isterinya. sbb tu after awhile. asyraf knal2 dngn dia. i realise that she's the one i've been searching for all my life. i want to be with her for the rest of my life and kalau boleh. until jannah.


Sbb tu la Asyraf rasa ni mimpi yang paling aneh pernah asyraf mimpi. asyraf selalu berdoa agar apa yg orng tua tu ckp benar and smoge Asyraf akan Bahagia bersama-sama dngn Alia sehingga ke hujung hayat. insyaallah. :) jadi tu je cerita untuk entry kali ni and asyraf nak ucap terima kasih sngt2 dkat korang yg baca smpai habis. may allah bless you. again I wanna say thank you and Assalamualaikum. :)

Monday, 23 July 2012

"WALL TO WALL ONLY"

Assalamualaikum dan salam sejahtera. so entry kali ni akan ditulis oleh Asyraf.

Mesti korang semua terfikir-fikir kan. knp untk entry kali ni. Asyraf buat tajuk "WALL TO WALL ONLY". sebenarnya. Asyraf nk cerita sikit dkat korang semua. first thing i had to go through to untuk kenal hati Alia. hhe. yang ni baru first challenge. ada bnyk lagi. sbb kalau nk cerita semua. panjang sngt kot. but don't worry. Asyraf akan cerita lagi dalam entry2 yg akan datang. baru best kan.? ada episode2 mcm drama pula. hhe. :p   



EPISODE 1 = How i met her and first time Asyraf nk tegur Alia.
   One fine day. masa Asyraf tngah boring and main FB mata Asyraf tertarik dkat seorang perempuan ni. sbb dia suka like status adik Asyraf. so Asyraf try tekan dkat nama dia. So the first time Asyraf tngok Alia dekat FB. my heart felt something. Asyraf rasa lain. I felt like I was in a different world. My heart told me that Asyraf kene beranikan diri untuk tegur Alia and tahu lagi mendalam tentang Alia. it took me almost a week to make myself confident yg Alia akan layan Asyraf kalau Asyraf tegur dia. So. Satu hari tu. Asyraf tengah online. then Asyraf nmpk Alia online. So i took that chance untuk tegur Alia. Asyraf pn tekan dkat nama dia. kluar chat box. then Asyraf type H-E-Y slowly. sbb asyraf mcm nervous sikit. dh type HEY. Asyraf fikir sekejap. rasa2nya Alia akan reply tak. So Asyraf fikir and Asyraf tekan je la. because selagi kita belum cuba. kita tak tahu kan.? hhe. so i tried. Asyraf tekan enter. masa ni dh confident gila yg Alia akan reply. kira saspen juga la time ni. then tiba2 dunia ni jadi gelap I felt like something gengam jantung Asyraf. Alia replied. "sorry. wall to wall only..." korang jngn fikir yg Alia sombong pula. sbb Asyraf pn fikir mcm tu mula2. but then i got to know yang masa tu she had a boyfriend. so she wouldn't want to dissapoint her boyfriend by chatting with another guy. Asyraf yakin sesetengah perempuan yg sayang boyfriend dia gila2 dkat luar sana pn would never ever talk to another guy right.? ok2. so back to the original story. Asyraf rasa sedih sngt masa tu. because I felt like I was to late. masa tu la lagu yg "JANGAN TUNGGU LAMA2. NNTI LAMA2. DIA DIAMBIL ORNG~~" sesuai untuk keadaan Asyraf. I felt like giving up. then I thought to myself. "maybe Allah is just testing me. i can't give up this easily. i have to try harder." smpai Asyraf ada mimpi satu mimpi yg pelik. yg pasal mimpi ni. Asyraf akan cerita dalam entry Asyraf seterusnya k. :) So ok la. Asyraf tak give up. i was thinking of so many things to make her realise that i really wanna be her friend. but then bila fikir balik. maybe its useless. she love her boyfriend so much she'll never layan another guy. But still I decided to wait. so Asyraf tunggu and tunggu and tunggu and tunggu (brp bnyk tunggu da) but seriously. Asyraf tunggu nearly 4 months. then tiba2 satu hari tu. Asyraf nmpk dia update status dia. yg dia sedih smua tu. so I knew something was wrong. tpi Asyraf tak berani tegur lagi takut Asyraf kecewa nnti and lagi pn. she needs some time alone after what she's been through. Asyraf pn biar la dia sorng2. But tiba2 satu hari tu. Asyraf still remember the date. and i'll remember it for the rest of my life 14 june. Asyraf tak tahu apa yg jadi dekat Asyraf malam tu. tpi Asyraf tiba send smiley dkat dia. and to my suprise. Dia reply blik dngn smiley. asyraf ckp Hey. dia reply Hi. so ok. conversation started. and kitorang start kenal2. so that was the tarikh Asyraf start kenal dngn Alia and I swear to Allah. I'll remember that date forever sbb tarikh tu la Allah tergerakkan hati Asyraf untuk tegur lagi Alia and Alia reply message Asyraf. Syukur Alhamdulillah.




Jadi untuk entry kali ni asyraf akan ceritakn tentang challenge number 1 dlu. hhe. Asyraf tak nak cerita panjang2 sbb takut korang boring bila baca nnti. jngn risau k. nnti asyraf akan buat entry lagi. insyaallah kalau asyraf free. maklumlah. tngah sibuk study. hhe. Anyway. untuk sape2 yg nk smngt sikit, ada relationship problem atau ada problem yg sama mcm Asyraf dlu. contoh: you like someone but you tak berani nk tegur dia. jngn risau. i'll give you some tips. hhe. boleh comment ke. atau kalau malu. boleh email dkat Asyraf and Alia. insyaallah Asyraf and Alia akan reply and tolong selesaikan masalah korang. email yg Asyraf dngn Alia guna (asyraf.love.lia@gmail.com) :) Assalamualaikum and may Allah bless you. :)

 

Assalamualaikum

Assalamualaikum , salam sejahtera dan salam 1 Malaysia. :)

Saya nak buat sedikit introduction. boleh kan.? sikit je. hhe. first of all. blog ni ada dua owner Muhamad Asyraf Bin Jamaludin and Nur Alia Binti Roshaizi.

So. untuk entry pertama ni. Asyraf akan buat entry dlu. bru gentleman sikit. hhe. :p Asyraf akan terangkn sbb kitorang nk buat blog ni. :) first thing first. kitorang decide nk buat blog ni sbb blog ni nnti akan function sbgai journal kitorang bersama. Asyraf jarang ada dekat sini sbb Asyraf study dkat Perak and Alia still sekolah dkat Seremban (mangsa SPM 2012) hhu. asyraf ambil course Marine Engineering dkat Malaysian Institute of Marine Engineering and Technology and Alia tngah tunggu nk ambil SPM tahun ni (Alia's getting a bit nervous because everyone wants to do their best and make their parents proud kan.?) :) . Kitorang akan jarang jumpa sbb Asyraf agak sibuk dngn study Asyraf and Alia sibuk dngn preparation untk SPM.  So. blog ni akan jadi mcm journal kitorang. Asyraf akan update blog ni bila Asyraf free and Alia akan update blog ni bila Alia free. Dekat Blog ni juga kitorang akan cerita tentang pengalaman sedih and happy kitorang bersama (chewah) :p ceritakn serba sedikit tentang perkara2 yg kitorang alami sbgai pasangan kekasih and  tips2 nak kekalkn hubungan supaya insyaallah kalau boleh. kekal hingga ke Jannah. . kitorang pn still slowly learning. :) insyaallah kitorang akan kekal hingga ke jannah sbb yg paling penting doa. doa  kitorang untk satu sama lain tak pernah putus. and kitorang dh buat mcm2 plan untuk masa depan. kitorang tak sanggup nk hilang satu sama lain. Alia adalah semangat Asyraf untuk teruskan hidup disaat Asyraf pernah sesat. menyerah kalah and kecewa dulu. So Asyraf nak balas jasa Alia dekat Asyraf. Asyraf akan buat sebaik yg mungkin untuk bina masjid bersama-sama dngn Alia. dngar masalah2 yg Alia hadapi smbil tolong dia selesaikn masalah dia. pastikan Alia jadi orng paling bahagia dalam dunia ni. and yang paling penting. jadi seorang ayah and suami yg dpt membimbing Alia dan anak2 hingga ke syurga Allah satu hari nnti. insyaallah. :') ok2 dh. ni dah lari sikit dari topic ni. kita balik kepada topic ea. so basically blog ni bnyk kaitan dngn hidup and cinta. :)

Conclusion. blog ni akan function sbgai journal kitorang berdua and korang smua untung tau dpt baca. jarang orng nak bagi orng lain baca journal diorang. so Asyraf harap korang akan dpt bnyk pengajaran dari blog ni and mana tahu. blog ni bleh ubah sikit persepsi korang tentang cinta satu hari nnti kn.? hhe. :) Asyraf and Alia nk ucapkn terima kasih banyak2 dkat sesiapa yg baca blog ni and untuk intro. maybe agak bosan. tapi just wait and see. baca entry2 kitorang seterusnya and then korang nilai ea. maklum la. entry pertama ni dibuat oleh Asyraf and Asyraf tak pandai sngt pasal blogging ni. tu yg Asyraf pn slowly learning from Alia sikit2 tentang blog sbb Alia dh biasa dngn Blog. :) lagi sekali Asyraf and Alia nk ucapkn thanks sngt2 and may Allah bless you all. Assalamualaikum :)