Wednesday, 25 July 2012

Episode 2: Weird Dream

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua entry kali ni ditulis oleh Asyraf. :)

Ok. dalam entry sebelum ni. Asyraf ada janji dngn korang kan nk cerita pasal mimpi aneh yg Asyraf alami. So. Sbb tu kali ni Ayraf buat title "Weird Dream". I'm sure. mesti ada diantara korang pernah alami mimpi yang pelik2 kan. tpi Asyraf punye mimpi mmng agak pelik sngt sbb ada kaitan dngn hidup Asyraf. So Asyraf rasa. Asyraf akan stop wasting your time and terus start cerita ea. :)


Mimpi tu start macam ni. Pada suatu hari tu. Asyraf tngah belayar atas kapal. kononnye dah jadi Marine Engineer yang berjaya la. hhe. :p So. Tiba2 angin jadi kencang. ombak pn naik tinggi. Kilat menyambar and tiba2. bunyi siren kapal. Captain buat announcement dari bridge (tempat captain navigate kapal) "Kapal mengalami masalah besar dan akan karam. smua klasi2 kapal diminta berada di dalam lifeboat. klasi2 kapal diminta bergerak dngn tenang" lepas je habis announcement. smua orng lari mcm orng gila cari lifeboat termasuk asyraf. bayang la. kapal nk karam. gila ke nk buat relax lagi. apa punya captain daaa. hahaha. :p ok2. back to the story. asyraf pn masa tengah lari2 macam orng gila. asyraf tergelincir and jatuh dalam laut. asyraf rasa mcm nk mati masa tu. ombak asyik tarik asyraf lagi dlm. tiba2 Asyraf blackout.

Pulau pertama


Then bila asyraf sedar. asyraf ada dkat satu pulau. pulau ni cantik sngt. tapi takde orng langsung. so. asyraf tak sanggup hidup sorng2 dkat atas pulau tu. then asyraf buat satu kapal layar kecil. lepas siap kapal layar kecil tu. asyraf belayar balik. nk cari kapal2 lain yg mungkin lalu area tu. tpi kali ni. kapal asyraf karam lagi sbb ada ribut tngah2 laut. asyraf pn hanyut lagi.



Pulau kedua

Kali ni asyraf sedar. asyraf ada dekat atas satu lagi pulau. tapi kali ni. pulau ni kosong gila. takde apa2 pn. yang ada pokok2 kelapa je. asyraf tahu asyraf tak mampu hidup atas pulau kosong mcm ni. tapi asyraf tak boleh nk buat kapal layar kali ni. jadi asyraf buat mcm rakit guna pokok kelapa and daun dia sbgai kain layar. (dah macam survivor island pula. hhe) ok2. asyraf stop lari dari topic. then after siap rakit tu. asyraf belayar balik. nak cari kapal2 lain. kali ni. benda sama lagi yg jadi. rakit ni kene ribut. and asyraf hanyut.

Pulau Ketiga

This time. asyraf terdampar dkat pulau yg ketiga. pulau ketiga ni mmng cantik gila. tpi syng. bnyk binatang2 buas. jadi hidup tak selamat dekat atas pulau ni. so ok. mcm biasa. asyraf buat lagi satu kapal yg boleh belayar dekat atas laut. and asyraf continued the journey. btw. masa asyraf dekat pulau tu. asyraf hampir dibaham harimau. hhu. nasib baik asyraf sempat naik kapal layar yg asyraf buat masa dekat sana. so. mcm asyraf ckp tadi. i continued my journey. and kali ni pn asyraf rasa korang tahu apa jadi. kapal karam lagi. brp kali la kapal nk karam. teruk sngt ke kapal yg asyraf buat ni. hhu.

Pulau Keempat

Pulau Keempat special sngt. sbb dekat sini ada orng and pulau ni cantik sngt. mcm syurga ada juga. semua ada dekat atas pulau ni. and asyraf sbenarnya tak terdampar dekat pulau ni. tapi ada orng selamatkn asyraf masa asyraf lemas. orng tu badan besar. and muka dia macam orng arab. boleh tahan la tua dia. so dia la yg selamatkn asyraf. dia jaga asyraf smpai asyraf sihat. satu hari tu. asyraf ckp dkat dia. asyraf tak nak balik tmpt asyraf. asyraf nak duduk dekat pulau ni selamanya. tapi dia nasihat asyraf. dia ckp tak boleh. dia cakap asyraf kene balik ke rumah asyraf. dia ckp pulau ni hanya tempat sementara untuk asyraf. so asyraf pn terpaksa la akur. tak akan kita nk duduk lama2 dkat tmpt orng kalau orng tak bagi kan. dia pn bagi asyraf kapal dia. kapal dia besar juga. dia cakap kapal ni tak boleh karam. and kapal ni boleh bawa asyraf balik ke tempat asyraf. yg penting solat jangan tinggal. jauhi kemungkaran. and bnyk lagi la. dia ckp. kalau asyraf buat apa yg dia ckp. insyaallah kapal ni tak akan karam. then satu lagi pesanan dia sebelum asyraf naik kapal. dia ckp masa dalam perjalanan balik ke tempat asyraf. asyraf akan terjumpa dngn seorang gadis dkat tngah2 laut. kapal dia rosak. and asyraf kene tolong dia. bawa dia naik kapal. jaga dia elok2 and pastikan dia smpai ke tempat asyraf dngn selamat. sbb itu tanggungjawab asyraf untuk jaga dia bimbing dia smpai ke tempat asyraf. then asyraf pn pelik. mcm mne dia tahu semua ni. dia ckp smua ni kuasa allah. dia hanya mnyampaikan. asyraf pn ok la. sebelum asyraf nk bertolak. asyraf jerit dekat dia. apa nama perempuan tu. supaya asyraf boleh confirmkn yg perempuan asyraf jumpa nnti sama dngn perempuan yang dia cerita tu. dia pn jerit. nama perempuan tu. NUR ALIA BINTI ROSHAIZI. lepas tu Asyraf terkejut and terjaga dari tidur. time tu tengah azan subuh. Asyraf pn. duduk sekejap fikir balik. mimpi tadi tu kenapa pelik sngt. seharian asyraf duk termenung kdng2 asyik fikir pasal mimpi tu. sbb persekitaran pulau pertama, kedua and ketiga tu mcm characteristic ex2 asyraf. ex yg pertama masa sekolah. mmng asyraf cintakn dia sngt dlu sbb cinta pertama. tapi satu hari. kitorang sedar yg cinta ni tak akan kemana sbb asyraf akan pergi jauh and dia pergi jauh. asyraf dngn dia pn break secara baik and masing2 bawa haluan hidup masing2. yg kedua tu. kosong. asyraf bercinta dngn dia pn sbb dia ajak couple. dia bosan hidup single. macam fake relationship la. takde rasa cinta langsung. so tak lama lepas tu kitorang break. sbb masing2 membazirkn masa je. then pulau yg ketiga. cantik tapi bnyk binatang buas. ex asyraf yg ni mmng bagi asyraf. agak teruk. sayang sngt. dia cantik, putih, and boleh dikatakn perfect la. tapi syng. akhlak kosong. dia bnyk buat benda2 tak elok. mabuk la. ni la tu la. and asyraf sedar. tak kan orng mcm ni asyraf nk buat bini asyraf. sbb dia ni. asyraf dah nasihat banyak kali. tapi still tak nak berubah. jadi all i had to do was to break the relationship. asyraf tak mampu hidup dalam lembah maksiat. so ok. kitorang break. and then "NUR ALIA BINTI ROSHAIZI" cara orng tua cerita dkat asyraf. cara asyraf kene jaga dia. sama dngn tanggungjawab seorang suami terhadap isterinya. sbb tu after awhile. asyraf knal2 dngn dia. i realise that she's the one i've been searching for all my life. i want to be with her for the rest of my life and kalau boleh. until jannah.


Sbb tu la Asyraf rasa ni mimpi yang paling aneh pernah asyraf mimpi. asyraf selalu berdoa agar apa yg orng tua tu ckp benar and smoge Asyraf akan Bahagia bersama-sama dngn Alia sehingga ke hujung hayat. insyaallah. :) jadi tu je cerita untuk entry kali ni and asyraf nak ucap terima kasih sngt2 dkat korang yg baca smpai habis. may allah bless you. again I wanna say thank you and Assalamualaikum. :)